"Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun."
Hadis-i Şerif
Konuşmak bazen sessizlikten daha tehlikelidir. Şeytan insanı yoldan çıkarmak için en büyük silah olarak dili kullanır.
Sözlerimizin gücü, düşündüğümüzden çok daha fazladır. Kelimeler bazen iyileştirir, bazen yaralar; bazen bir köprü olur, bazen bir uçurum. Peki ya kendi dilimizle kendimizi bile yaralıyor olsaydık?
Söz, insanın yalnızca başkalarıyla değil, kendi iç dünyasıyla kurduğu ilişkinin de bir göstergesidir. Konuşmak, çoğu zaman farkında olmadan insanın kendisini ele verdiği bir eyleme dönüşür.
Gazali’nin bu eseri, sürekli konuşmanın erdem sayıldığı, görünür olma arzusunun hâkim olduğu bir çağda, okuyucuyu ölçülü söz, bilinçli suskunluk ve niyetle yüzleşme üzerine yeniden düşünmeye davet eder.
Sözcükler, bazen zincirlerdir. Ama doğru kullanıldığında özgürlüğün anahtarı da olabilir.